Suomalaisten suosikkiruoat

Suomalaiset rakastavat ruokaa siinä missä muutkin kansat. Mutta mitkä ovat suomalaisten lempiruokia, ja mitkä tekijät vaikuttavat eri ruokien suosioon? Makuasioissa tottumus on yksi tärkeimpiä tekijöitä, joten eri ikäluokilla on omat suosikkinsa. Suomalaiset rakastavat perinteisiä suomalaisia ruokia ja suomalaisia raaka-aineita, mutta myös ulkomaalaisia tulokkaita.

Perinteiset suosikkiruoat

Suomessa tyypillisimmät raaka-aineet ovat olleet vuosikausia peruna, liha, maitotuotteet ja kala. Kasviksia on käytetty lisukkeina, mutta niillä on harvoin sen suurempaa roolia. Perinteisiä suosikkeja ovat esimerkiksi karjalanpaisti, lihapullat ja perunamuusi, jauhelihakastike, silli, silakkapihvit, ja karjalanpiirakat. Kesällä syödään tyypillisesti grillattua makkaraa ja uusia perunoita.

Useimmat vanhemman sukupolven suomalaiset pitävät edelleen suosikkiruokinaan näitä perinteisiä ruokia, mutta maistuvat klassikot nuoremmillekin. Esimerkiksi jouluruokien laatikoita, rosollia, kinkkua ja joulutorttuja useimmat odottavat innolla, samoin muita juhlaruokia, kuten tippaleipiä ja simaa, runebergintorttuja, laskiaispullia ja kesäjuhlissa voileipäkakkua tai täytekakkua, mieluiten marjoilla päällystettynä.

Sadonkorjuun juhlaa

Yksi suomalaisen ruokakulttuurin parhaita puolia ovat suomalaiset raaka-aineet ja niiden vaihtelut vuodenaikojen mukaan. Kaikki odottavat innolla kesää ja mansikoita, mustikoita, lakkoja, karviaisia, vadelmia ja herneitä. Uudet perunat ovat ehdoton suosikki, mitä voi syödä vaikka joka päivä, ja järvestä saa tuoretta kalaa.

Syksymmällä taas alkaa puolukoiden poiminta ja sienestys. Suomalainen sienivalikoima on erinomainen, ja monien suosikki on sienikastike tai sienipiiras. Kun metsästyskausi alkaa, monissa perheissä nautitaan hirvestä, jota ollaan saatu lahjaksi tutulta metsästäjältä. Hirvipaisti ja puolukkahillo kuuluvat varmasti monen suomalaisen mieliruokien listaan.

Klassikot ulkomailta

Vaikka suomalaiset rakastavatkin suomalaista ruokaa, suosikkien joukkoon on päässyt myös paljon ulkomaan tulokkaita. Hampurilainen on monien lempiruoka, joko pikaruokaversiona tai gourmet-burgerina. Pienimmistäkin kylistä löytyy grilli, joka tarjoaa hampurilaisia – tosin grillilläkin on yleensä tarjolla myös suomalaisia klassikoita, kuten lihapiirakkaa ja makkaraa.

Hampurilaisketjut olivat ensimmäisiä ulkomailta perittyjä pikaruokapaikkoja, ja niiden kilpailijaksi tulivat 90-luvulla turkkilaiset kebab-ravintolat. Monien mieliruokaa ovat kebab tai shawarma, ja falafel sekä hummus ovat myös kasvattaneet suosiotaan kasvissyönnin yleistyessä. Kebab-ravintolat tarjoavat usein myös pizzaa, ja turkkilainen pizza onkin ehkä yksi eksoottisempia suomalaisten suosikkeja.

Suomalaiset rakastavat pizzaa sen kaikissa muodoissa, kuten Kotipizza-ravintolaketjunkin suosio osoittaa. Kotipizza tunnetusti kehitti Pizza Berlusconin, jossa on ruispohja, savustettua poronlihaa, kantarelleja ja punasipulia. Suomalaisia ei siis kiinnosta, kuinka lähellä pizza on sen autenttista italialaista muotoa, vaan täytteiksi kelpaa mikä tahansa, kunhan se maistuu hyvälle.

Italialainen ruoka on kaikkien suosiossa

Italialainen pizza on Suomessa harvinainen näky, ei siksi ettei se maistuisi, vaan siksi, että turkkilainen tai Kotipizzan pizza on tarpeeksi hyvää. Mutta italialainen ruoka on varmasti kotikokkien joukossa yhtä suosittua kuin suomalaiset klassikot, ja myös italialaiset raaka-aineet ovat haluttua tavaraa.

Eri pastaruoat ovat jo pitkään muodostaneet oleellisen osan suomalaisten perusruoista. Spagetti ja jauhelihakastike tai lihapullat ovat varmasti tuttuja suosikkeja kaikkien lapsuudesta. Nykyisin pastakastikkeiden variaatio on suuri, ja nekään eivät välttämättä ole lainkaan perua Italiasta vaan variaatioita suomalaisista ruoista, kuten lenkkimakkarakastike pastan kanssa.

Suosikkeja muualta Euroopasta

Suomalaiset ovat jo pitkään matkustaneet paljon Euroopassa. Italian lisäksi Kreikka on perinteisesti suosittu matkakohde, ja feta-juustosta onkin tullut yksi suomalaisten lempiraaka-aineita, jota lisätään kaikenlaisiin ruokiin. Feta-salaatti saapui Suomeen 90-luvulla ja on sen jälkeen ollut vakiotuote kahviloissa ja ravintoloissa, jotka tarjoavat salaattia.

Suomalaiset rakastavat leipää ja juustoja, ja ranskalaisesta ruokakulttuurista juustot ovat suuressa suosiossa. Hyvien juustojen kanssa sopii viini, ja suomalaiset juovatkin yhä enemmän laatuviinejä. Lautasellinen juustoja ja hyvä viini on klassinen eurooppalainen yhdistelmä, joka saa enemmän ja enemmän jalansijaa myös Suomessa.

Kaukomatkojen makumuistot

Suomalainen hakeutuu talvella sinne missä on lämmin, joten kaukomatkat Aasiaan ovat olleet yleisiä jo pitkään. Yksi syy, miksi Aasiaan palataan yhä uudestaan, on herkullinen ruoka. Thaimaalainen keittiö on Suomessa jo hyvin tunnettua ja suosittua, ja thaimaalaiset ravintolat ovatkin yleistyneet katukuvassa.

Monet myös kokkaavat thaimaalaista ruokaa kotona. Yksi mielenkiintoisimpia ilmiöitä Suomen ruokakulttuurissa onkin eksoottisten ruokien nopea leviäminen. Muutaman vuosikymmenen aikana ruokakauppoihin on tullut hyllykaupalla raaka-aineita aasialaisten ruokien valmistamiseen kotona. Erilaiset curryt ovat varmasti monien suosikkiruokien joukossa, ja etenkin nuoremmat suomalaiset pitävät mausteisesta ruoasta.

Uusimmat suosikit

Viimeisin villitys on meksikolainen ruoka, joka on muutamassa vuodessa levinnyt kulovalkean tavoin. Senkin suosio liittyy matkustamiseen, koska Meksikosta on viime vuosina tullut suosittu talvilomakohde. Meksikon ruokakulttuuri on myös harvinaisen rikas ja Tex-Mexiä lukuun ottamatta täysin tuntematon Suomessa ihan viime aikoihin asti.

Ennen kaikkea tacot ovat suosittuja, eikä ihme; niiden täytteeksi käy melkein mikä vain, ja erilaisia salsoja on joka makuun ja chilinsietokykyyn. Tortillat muistuttavat suomalaisten rakastamia voileipiä, sillä niiden täytteet voi valita itse ja niitä voi varioida loputtomasti. Tacojen tai quesadillojen valmistaminen tapahtuu nopeasti.

Tulevaisuuden suosikit?

Yksi varma tuleva suosikki on aito kiinalainen ruoka – ei se kiinalainen buffet, mitä paikallinen ravintola tarjoaa viidellä eurolla, vaan Kiinan uskomattoman rikas, pitkälle kehittynyt ja monipuolinen ruokakulttuuri. Kiinassa on vähintään yhtä monta ruokakulttuuria kuin koko Euroopassa, joten niissä riittää potentiaalisia uusia suosikkeja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *