Suomalaista keittiötä edustavat ravintolat pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Suomalainen ruoka on ollut nosteessa viime vuodet ja se on myös parantanut ravintoloiden tasoa huimasti. Tutustu artikkelissamme suomalaista keittiötä edustaviin ravintoloihin kautta maan. Kerromme alueittain parhaista paikallisista ravintoloista ja annamme muita vinkkejä siitä, miten löydät parhaat paikallista ruokaa tarjoavat ruokapaikat kesän kotimaan matkailukierroksella.

Turku

Turku Suomen entisenä pääkaupunkina tarjoaa oivan paikan tutustua suomalaiseen ruokaan. Turun keskustasta löytyy kolme hyvätasoista suomalaista keittiötä edustavaa ravintolaa. Näistä edustavimpana ja samalla usein myös koko Turun parhaimpana ravintolana pidetään Kaskenmäen huipulla sijaitsevaa Kaskis-ravintolaa. Kaskis on 36-paikkainen ravintola, joka tarjoilee lähiruokaa puhtaista raaka-aineista.

Kaskenmäeltä Uudenmaankadulle päin siirryttäessä sijaitsee myöskin suomalaista keittiötä kunniakkaasti edustavat ravintolat Teini ja Mami. Kumpikin näistä ravintoloista tarjoaa mutkattoman tunnelman ja paikallisia tiloja hyödyntävän houkuttelevan menun. Niin ikään huomionarvoinen paikka on Linnankadulla sijaitseva Ravintola Ludu, joka tarjoilee suomalaista ruokaa myös maistelumenuna.

Tampere

Teollisuuskaupunkina Tampere tarjoaa Turkuun verrattuna maanläheisemmän tunnelman suomalaisen ruoan maisteluun. Samaan aikaan Tampere on viime vuosina nostanut profiiliaan ravintolaruoan laadussa ja kaupungissa vieraileva pääseekin nauttimaan kansainvälisen tason tarjoilusta. Laadukasta suomalaista ruokaa pääsee nauttimaan monessa ravintolassa, minkä lisäksi muutama ravintola keskittyy yksinomaan paikalliseen ruokaan.

Varsinaiseksi suomalaista keittiötä edustavaksi ravintolaksi Tampereella voi nimetä Ravintola Ukkometson ja Ravintola Poron. Ukkometso tarjoaa perinteistä suomalaista ruokaa sesongin mukaan sekä laajan valikoiman suomalaisia panimo-oluita. Ravintola Porossa taas on mahdollista toteuttaa myös suurempia tapahtumia, ja ravintolassa pääsee vierailijakin kokemaan vahvaa kylätunnelmaa.

Keski-Suomen seutu

Keski-Suomen seudulla viittaamme tässä artikkelissa varsinaisen Keski-Suomen maakunnan lisäksi sen ympärillä oleviin alueisiin ja Pohjois-Pohjanmaahan. Isoja kaupunkeja tällä seudulla ovat Oulu ja Jyväskylä. Keski-Suomen seutu on järvistä ja metsistä tunnettua aluetta, jolla muun muassa hirven metsästys on suosittua. Monille Keski-Suomi saattaakin edustaa suomalaisuutta parhaimmillaan.

Kaupungeista pohjoisin Oulu tarjoaa seudulla eniten fine dining -kokemusta tarjoavia ravintoloita. Oulun keskustassa sijaitseva vanha ja perinteikäs Uusi Seurahuone edustaa suomalaista keittiötä ranskalaisin vaikuttein ja on ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka. Oulun keskustasta löytyy myös paikallisia tuottajia hyödyntävät laadukkaat suomalaiset ravintolat Hella, Puistola ja Vanilla.

Jyväskylän ja Jämsän seudulta löytyy taas runsaasti krouvi-tyyppisiä ravintoloita, joissa pääsee maistamaan myös paikallisesti metsästettyä riistaa. Jämsässä sijaitseva Ravintola Hirvikartano on upea kartanotyylinen ravintola ja tarjoaa erilaisia herkullisia hirvenlihasta tehtyjä ruokia. Jyväskylässä puolestaan mm. Pöllöwaari ja Harmooni tuovat suomalaisia makuja pöytään mutkattomalla asenteella.

Länsi-Suomen seutu ja saaristoalueet

Länsi-Suomen seutu ja saaristoalueet edustavat ruotsinkielistä aluetta ja alueella suuria kaupunkeja ovat mm. Vaasa ja Hanko. Suomen ruotsinkielisellä vähemmistöllä on omat ruokaperinteet, joihin pääsee tutustumaan hyvin tällä alueella. Hyvänä ruokailukohteena suosittelemme Vaasan Mama’s Kitcheniä, jolla on myös lounasaikaan lukuisia herkullisia ja kohtuuhintaisia annoksia.

Loistavan saaristolaistunnelman ja lähiruokamenun tarjoaa Kustavissa Saaristolaisravintola Peter Zéns. Saaristo on oiva paikka myös saada kalaa suoraan paikallisilta kalastajilta, mitä kaupungeissa harvemmin pääsee kokemaan. Eikä saaristoa ilman Hankoa, missä Ekström Seafood tarjoaa kesäisin saaristolaismenun ja myy paikallisten kalastajien pyytämää kalaa asiakkailleen.

Lappi

Lappi on suosittu matkailukohde ja erityisesti edellisten kymmenen vuoden aikana Lapin eri kohteet houkuttelevat runsain mitoin myös ulkomaisia turisteja. Vaikka lapinmatkailua on lähinnä talvisesongin aikaan, on eri lappilaisissa kohteissa myös tasokkaita suomalaisia ravintoloita. Lapissa on myös omat paikalliset ruoat, joita pääsee ravintoloissa maistelemaan.

Aitoja lappilaisia makuja tarjoaa Rovaniemellä Ravintola Niili, jonka Lappi-aiheiselta menulta löytyy poronvasan lihan lisäksi pohjoisia marjoja lakkaa ja tyrniä. Laskettelukohde Levillä taas suosittu Ravintola Ämmilä tarjoaa lappilaisittain poroa, sieniruokia ja suomalaista klassikkoa leipäjuustoa lakkojen kera. Lapin matkaa suunnitellessa kannattaa siis mahduttaa ravintolavierailut mukaan!

Itä-Suomi ja Kainuu

Itä-Suomi ja Kainuu tarjoavat vierailijoille upeat kansallismaisemat ja herkullisia suomalaisia makuelämyksiä. Itä-Suomessa on muuta maata vähemmän varsinaisia suomalaisia ravintoloita, ja monet ravintolat tarjoilevat paikallisia makuja osana muuta menuaan. Tästä hyvä esimerkki on kajaanilainen Sulo Food & Wine, jonka kansainvälisen keittiön listoilta löytyy myös paikalliset maut.

Joensuussa sijaitseva Ravintola Kielo taas tarjoaa erinomaisen valikoiman kotimaisia järvikaloja, marjoja ja muita paikallisia raaka-aineita, vaikka ei suoraan edustakaan suomalaista keittiötä. Poikkeuksen tekee Kuopion Muikkuravintola Sampo, joka tarjoilee vain suomalaisia ruokia pääpainoisesti paikallisista aineksista. Kyseistä ravintolaa monet pitävätkin koko Suomen parhaana muikkuravintolana.

Järvi-Suomen seutu

Järvi-Suomen seutu, johon tässä artikkelissa kuuluu myös Mikkeli, on monille tärkeää aluetta mökkeilyn ja veneilyn ansiosta. Lähiruokaan ja muihin suomalaisen keittiön antimiin pääsee Järvi-Suomessa tutustumaan parhaiten alueen lomakylissä, joiden ravintolat houkuttelevat myös alueen mökkeilijöitä. Kannattaa myös suosia paikallisia tarjoajia, jotka ovat toiminnassa lähinnä kesäaikaan.

Paikallista mainiot arvostelut keräävää savolaista ruokaa tarjoilee Ravintola Piikatyttö, joka sijaitsee varsin tasokkaan lomakylä Hotel & Spa Resort Järvisydämen yhteydessä. Mikkelin seudulla sekä mökkeilijöiden suosimassa kesäkaupungissa Mäntyharjulla taas on lukuisia kahviloita ja kioskeja, joissa pääsee tutustumaan erinomaisiin ruokavaihtoehtoihin mutkattomassa ja luonnonläheisessä ympäristössä.

Kotimaiset herkut festivaaleilla ja tapahtumissa

Suomalainen keittiö on parhaimmillaan kesäaikaan, jolloin niin suomalaiset kuin ulkomaiset matkailijat tutustuvat paikallisiin ruoantuottajiin kautta maan. Tällöin myös erilaiset festivaalit ja tapahtumat ovat oivia tilaisuuksia päästä tutustumaan pieniin palveluntarjoajiin ja suomalaisiin pienpanimoihin. Esimerkiksi heinäkuussa järjestävillä Savonlinnan Oopperajuhlilla on paikalla lukuisia suomalaista ruokaa tarjoavia ravintoloita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *