Suomalaisen ruokakulttuurin salat

Tervetuloa tutustumaan suomalaiseen ruokakulttuuriin! Tällä sivustolla pääset lukemaan esimerkiksi suomalaisen ruokakulttuurin kehittymisestä sekä suomalaisten perinteisistä suosikkiruuista. Lisäksi saat vinkkejä Helsingin, Turun, ja Tampereen parhaista ravintoloista ja löydät myös kuvauksen tyypillisestä suomalaisesta illanvietosta. Kerromme myös millainen suhde suomalaisilla on viiniin ja esimerkiksi pikaruokaan. Toivottavasti viihdyt sivustollamme!

Suomalaisen ruokakulttuurin juuret

Sivustoltamme löydät tietoa suomalaisen keittiön sekä ruokakulttuurin kehittymisestä. Suomalaiseen ruokakulttuuriin ovat vaikuttaneet muun muassa Suomen kuuluminen Ruotsin sekä Venäjän hallinnan alle. Suomalainen ruokakulttuuri jaotellaankin usein itäiseksi ja läntiseksi ruokakulttuuriksi. Pääasiassa suomalainen ruokakulttuuri onkin saanut kaikki vaikutteensa muista maista, joita yhdistelemällä ajan myötä on syntynyt suomalaisia perinteitä.

Muiden maiden lisäksi suomalaisen ruokakulttuurin muodostumiseen ovat vaikuttaneet voimakkaasti myös neljä vuodenaikaamme. Kesä on käytetty viljelyyn, kasvattamiseen sekä säilömiseen talvea varten. Juhlapyhät ovat olleet tärkeitä ja esimerkiksi joulua ja pääsiäistä varten on ruuan suhteen valmistauduttu koko vuosi. Perinteitä kunnioittavien suomalaisten juhlaruuat ovatkin pysyneet samankaltaisina aina niiden syntyajoista lähtien.

Läntinen ja itäinen ruokakulttuuri

Itäinen ruokakulttuuri on muodostunut sienten, marjojen ja muiden metsän antimien ympärille. Itä-Suomessa uunia käytettiin päivittäin ja laatikot, piiraat ja leivät ovatkin alkujaan itäisestä Suomesta. Suomi oli pitkään omavarainen eikä nälänhädältäkään sodanaikoihin vältytty. Suomalaiset ovat säilöneet suolaamalla, hapattamalla ja kuivattamalla jo vuosisatojen ajan ja nämä keinot näkyvät nykypäivänkin ruokakulttuurissa.

Läntisen puolen ruokakulttuurin syntyyn on vaikuttanut erityisesti meri ja lännessä kalaruuat ovatkin olleet tyypillistä ruokapöydän antia. Suurin ero läntisen sekä itäisen keittiön välillä on avotulen ja uunin käyttö; lännessä ruuanlaitto tapahtui usein avotulella ja tästä syystä muun muassa pataruuat, keitot ja puurot ovat läntisestä ruokakulttuurista lähtöisin olevia ruokalajeja.

Puhdasta, tuoretta ja maukasta

Suomalaista ruokakulttuuria ei ehkä ole helpointa lähestyä ruokalajien, vaan mieluummin puhtaiden sekä laadukkaiden raaka-aineiden kautta. Vuosi vuodelta lähiruoka on nostanut suosiotaan ja ruuan tuotannosta sekä alkuperästä ollaan entistä kiinnostuneempia. Suomalaisessa ruokakulttuurissa mainitsemisen arvoista ovat myös tänäkin päivänä itse hankitut raaka-aineet, nimittäin suomalaiset marjastavat ja sienestävät edelleen runsain joukoin.

Varsinaisesti suomalaisina pidettäviä ruokia onkin melko vähän. Mikäli kuitenkin haluat valmistaa perisuomalaista ruokaa esimerkiksi ulkomaalaisille vieraillesi, hyviä tarjottavia ovat leipäjuusto lakkahillon kera, karjalanpiirakat munavoilla sekä kalakukko. Lisäksi kannattaa tarjoilla myös pääsiäisherkkuamme, mämmiä. Sivustoltamme voit lukea lisää suomalaisten suosikkiruuista. Katso myös missä pääset nauttimaan perisuomalaisesta ruuasta ravintolamiljöössä!

Ilmainen kouluruoka ihastuttaa maailmalla

Suomalaiset ovat onnekkaita saadessaan ilmaisen ruuan kouluissa ja päiväkodeissa. Ennen kouluruoka oli varsin yksinkertaista, esimerkiksi velliä tai puuroa. Jokainen toi vielä leivät ja maidot kotoaan. Nykyään kouluruoka on hiottu tarkkaan terveyttä edistäväksi kokonaisuudeksi. Näin ollen pienestä pitäen suomalaisten ruokailua ohjaavat suomalaiset ravitsemussuositukset, jotka pohjautuvat useisiin tutkimuksiin sekä ravitsemusneuvottelulautakunnan asiantuntijoiden arvioihin.

Ravitsemussuosituksia tukemaan on kehitetty muun muassa ruokakolmio, lautasmalli sekä ruokaympyrä, jotka antavat suuntaviivat hyvälle ja tasapainoiselle ravitsemukselle. Ravitsemussuositukset ohjaavat ihmisiä syömään kohtuullisia annoksia noin viisi kertaa päivässä. Tavanomainen ruokarytmi sisältää aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Säännölliset ateriat auttavat ylläpitämään energiatasot kohdillaan koko vuorokauden ympäri.

Ruokakulttuurin pääpiirteet

Kotimaisilla maito- ja viljatuotteilla on suuri rooli suomalaisessa ruokakulttuurissa, mutta myös kala, liha, kana sekä kasvikset ovat osa tyypillistä suomalaista ruokavaliota. Nykyinen ”arkiruoka” on saanut paljon vaikutteita eri maista ympäri maailmaa ja erilaisia etnisiä ruokia valmistetaan kotikeittiöissäkin. Nykyinen tyypillinen suomalainen ruokavalio onkin sekoitus perinteisiä suomalaisia ruokia sekä etnisiä vaikutteita.

Suomalaisessa ruuassa ei käytetä runsaasti mausteita, mutta suolaa sitäkin enemmän. Suola onkin yksi suomalaisten suurin verenpaineen nostattaja. Suomalaiset ovat keskimääräisesti hyvin tietoisia ruuan sisältämistä raaka-aineista ja ravintoarvoista sekä ravitsemussuosituksista ja lähivuosina esimerkiksi kasvisruokailu onkin kasvattanut suosiotaan etenkin suomalaisten nuorten aikuisten keskuudessa. Luomuruokailu on myös monelle tärkeä periaate.

Nykypäivän ruokakulttuuri Suomessa

Suomalaiset ovat perinteitä rakastavaa kansaa, mutta mitä tulee ruokailuun ja ruokakulttuuriin on myös Suomi omaksunut nopeasti monenlaisia vaikutteita kaikkialta maailmasta. Ravintoloissa syöminen oli vielä vuosikymmen sitten erityisesti viikonloppujen illanviettoa, mutta esimerkiksi lounasruokailu ja myös arkisin ulkona syöminen ovat arkipäivää yhä useammalle suomalaiselle. Sivustoltamme löydät vinkit Helsingin, Tampereen sekä Turun parhaista ravintoloista!

Yksi ravintolakulttuurin pitkäaikaisimmista ja toisaalta myös nopeimmin kasvaneista trendeistä ovat pikaruokaravintolat. Suomestakin löytyy monta maailmanlaajuisesti perinteistä pikaruokaketjua, kuten McDonalds sekä Burger King. Ja onhan meillä meidän ikioma, jokaisen suomalaisen suosikki Hesburger! Erilaiset kebab-pizzeria -ravintolat ovat myös tuttu näky pienemmissäkin kaupungeissa, onpa pizzaa ehdotettu Suomen kansallisruuaksikin! Sivustollamme pohdimme tarkemmin suomalaisten suhdetta pikaruokaan.

Millainen on tämän päivän suomalainen ruokakulttuuri?

Suomalainen ruokakulttuuri on maailmanlaajuisesti, mutta myös monelle suomalaisellekin melko tuntematon käsite. Tämän sivuston tarkoituksena on avata suomalaisen ruokakulttuurin erityispiirteitä, esitellä ravintolakulttuuriamme ja pohtia mistä kaikki on saanut alkunsa. Nykypäivän suomalainen ruokakulttuuri on värikäs ja vaihtelee eri ikäluokittain nuorten omaksuessa uudet virtaukset nopeasti ja vanhempien pitäytyessä perinteissä.

Antoisia lukuhetkiä!

Toivomme että viihdyt sivustollamme ja vietät mukavia hetkiä tutustuen suomalaiseen ruokakulttuuriin. Kenties löydät myös uusia suosikkiravintoloita listauksistamme ja ehkäpä innostut kokeilemaan myös perinteistä suomalaista ruokaa tarjoilevia ravintoloita Helsingissä tai muualla Suomessa. Toivotamme antoisia lukuhetkiä ja ennen kaikkea herkullisia ruokailuja, olipa suosikkejasi perinteiset Suomi-herkut, pikaruoka tai jokin aivan muu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *