Suomalaisen ruokakulttuurin ruokaa Helsingissä

Minkälaista on suomalainen ruoka ja voiko hyvää perinneruokaa saada Helsingistä? Suomalaista ruokaa pidetään arkisena, terveellisenä sekä nopeana valmistaa. Se sisältää paljon aineksia, jotka säilyvät hyvin ja ovat peräisin maasta, kuten juurekset. Maitotuotteet ja ruisleipä ovat myös olleet osana suomalaisten jokapäiväistä ravintoa. Suomalainen ruoka on saanut vaikutteita sekä idästä että lännestä.

Vivahteita ruokakulttuuriin on saatu Ruotsin lisäksi myös Venäjältä. Ruokaa ei usein maustettu paljoa ja siihen käytettiin ainoastaan suolaa. Maitotuotteet muodostavat myös ison osan ruokakulttuuriamme ja käytämme paljon maitotuotteita lähes jokaisella aterialla. Näkyvissä on kuitenkin jo uutta nostetta myös maitoa korvaavilla kaurajuomilla. Suomen ruokakulttuuri vaihtelee alueittain, mutta käydäänpä läpi hiukan yleisesti Helsingin ravintoloiden tarjontaa.

Suomalaiset perinneruoat Helsingissä

Suomalaisia perinneruokia saa myös Helsingin ravintoloista. Kaikista tunnetuimpia ruokia ovat luultavasti karjalanpiirakka, maksalaatikko, hernekeitto ja poronliha eri muodoissa. Näitä ruokalajeja tarjoillaan hyvin yleisesti myös lounasravintoloissa. Suomessa on myös syöty paljon marjoja ja sieniä, jotka ovat kotimaisia metsiemme antimia. Marjoja syödään ympäri vuoden ja myös ravintolat hyödyntävät kotimaan marjoja erilaisissa jälkiruuissaan.

Hieman tavallisesta poikkeavat erikoisemmat perinneruoat ovat monelle tuttuja, mutta silti niiden alkuperä saattaa herättää ihmetystä. Esimerkiksi monelle tuttu leipäjuusto on täysin suomalainen erikoisuus. Ravintolassa sitä tarjoillaan monesti hillon kanssa alkupalana. Myös karjalanpaisti ja kalakukko ovat kansainvälisesti tunnustettuja perinneherkkuja, joiden alkuperä on Suomessa. Karjalanpaistia voi tilata Helsingissä esimerkiksi Ravintola Ainossa.

Saako Helsingissä perisuomalaista ruokaa?

Suomalainen ruokakulttuuri muuttuu jatkuvasti ajan ja erilaisten vaikutteiden myötä. Nykyään hyvinkin suomalaiseksi ruuaksi koettu peruna on todellisuudessa saapunut vähitellen 500 vuoden aikana Suomeen Etelä-Amerikasta. Suomalaiseen ruokaan erikoistuneet ravintolat tarjoavat alkuperältään 1800-luvulla suosituksi tulleita ruokalajeja sekä perinnereseptejä vuosikymmenten takaa. Monet ravintoloissakin suositut suomalaiset ruuat saattavat olla tuttuja äitien tai isoäitien keittiöistä.

Lapin taikaa Helsingin keskustassa

Ravintola Lappi tuo henkäyksen pohjoista Suomea Helsingin keskustaan. Fredrikinkadulla sijaitsevassa Lapissa on tunnelmallinen hirsisisustus, joka tuo ruokahetkeen oman ainutlaatuisen Lapin tunnelman keskellä kaupunkia. Kotimaiset, puhtaat ja ennen kaikkea tuoreet raaka-aineet takaavat aidot suomalaiset makunautinnot. Lappi Ravintolan yhteydessä on myös baari nimeltä Kelonkolo, jossa voi nautiskella vaikkapa lasin viiniä aidossa lappalaistunnelmassa.

Ravintola Lapin menu on koottu alkuruokaa myöten henkimään hyvin arktisen luonnon parhaita paloja. Alkuruuaksi voi tilata esimerkiksi lohitartaria, mätiä, poron kuivalihaa tai metsäsienisalaattia. Tarjolla on myös savustettuja muikkuja, leipäjuustoa ja lakkoja. Kaikki näistä ovat ruokia, jotka ovat suomen oman luonnon antimia. Pääruoka ja jälkiruuat sisältävät myös paljon kalaa, poronlihaa ja metsämarjoja.

Suomalaisten ruokailutottumukset murroksessa

Suomalaisiin ruokailutottumuksiin on vaikuttanut suuresti myös eri kulttuurien sekoittuminen. Olemme ottaneet jokapäiväiseen käyttöömme myös eksoottisiakin raaka-aineita ja syömme paljon muiden maiden perinneruokia. Kasvisruokavalion yleistyttyä monet ovat vaihtaneet lihan kasvipohjaisiin proteiineihin. Myös vihannesten ja hedelmien kulutus on lisääntynyt lähivuosina. Nykyajan suomalainen ruoka on siis hyvinkin erilaista ja monipuolistunut vuosien saatossa.

Suurta nostetta alkaa olla näkyvissä myös tuoreiden raaka-aineiden käytössä kotiruokien teossa. Lähitiloilta haettua takuutuoretta lihaa, sekä kalastajien lähimerestä nostamaa tuoretta kalaa aletaan arvostaa myös jokapäiväisen ruuan teossa. Tähän lähiruoan käyttämiseen ovat erikoistuneet myös muutamat ravintolat Helsingin keskustassa, kuten esimerkiksi Ravintola Nokka, joka toimii yhteistyössä pientilojen kanssa käyttämänsä lihan ja ruokien tuotannossa.

Lähiruokatuotteisiin erikoistunut ravintola Nokka

Ravintola Nokka sijaitsee Helsingin keskustassa meren äärellä ja se haluaa toimia aktiivisempana linkkinä kotimaisten tuottajien ja kuluttajien välillä. Nokka-ravintola sijaitsee Katajanokalla, jossa on sen nimeä kantava ravintola, mutta sen konseptiin kuuluu myös Hietalahdenrannalla oleva Hieta-ravintola. Nokka tarjoaa upeiden lähiruokatuotteiden lisäksi myös ruoanlaittoon liittyvää koulutusta, pientilallisia esitteleviä kuluttajatapahtumia sekä lähiruokaan liittyvää konsultointia.

Ravintola Nokka on alusta asti halunnut profiloitua yhdeksi maamme parhaita suomalaiseen ruokakulttuuriin erikoistuneista ravintoloista. Suomalainen gastronomia antaa mahdollisuuden tuoda ruokalautaselle parhaita paloja suoraan luonnosta. Ravintola Nokan perustajat ovat myös itse innokkaita metsästäjiä sekä kalastajia, joten ruokaharrastus näkyy myös ravintolan ruokalistalla. Sieltä nimittäin saattaa löytyä talvella jopa itse kaadettua hirveä, peuraa ja kaurista.

Ravintola Kaarna tarjoaa rentoa tunnelmaa

Ravintola Kaarna sijaitsee Forumin kauppakeskuksessa aivan Helsingin ytimessä ja se tarjoaa suomalaista ruokaa pohjoismaalaisella mausteella. Pääpaino Kaarnan menussa on yksinkertaisuus, selkeät maut sekä puhdas kotimainen ruoka. Annokset ovat nälkäiselle pelastus, sillä Kaarna panostaa reiluihin annoskokoihin. Keskeisen sijaintinsa puolesta Kaarna sopii hyvin niin lounaspaikaksi kuin tapaamisiin. Ravintolan kaksi kerrosta tarjoavat tunnelmallisen ympäristön myös illanvietoille.

Kaarnassa tarjoillaan myös eri vuodenaikojen mukaan valmistettuja satokauden herkkuja sekä janojuomaksi pienpanimoiden tuotteita. Listalta löytyy paljon erikoisoluita sekä skandinaavisia makuja. Tarjolla on myös erikoisempia vaihtuvia annoksia aina kunkin teemaviikon mukaan. Haluaisitko syödä taidenäyttelyn inspiroiman taideannoksen ja suunnata sen jälkeen Ateneumiin katsomaan näyttelyä? Tällainen on ollut mahdollista Kaarnassa esimerkiksi Ateneumin FRANTIŠEK KUPKA -näyttelyn innoittamana.

Ravintoloita moneen makuun

Helsingin keskustassa sijaitsee myös kourallinen muita ravintoloita, joissa voi palata suomalaisen ruokakulttuurin juurille tai joihin voi viedä vaikka kaupungissa vierailevan turistin. Tällaisia makunautintoja suomalaisen gastronomian ytimeen tarjoilevat myös mm. yllämainittujen paikkojen lisäksi pian satavuotias ravintola Kosmos, Tauno Palon ikonista sipulipihviä valmistava Ravintola Elite sekä ravintola Savoy, josta löytyy myös Mannerheimin vakiopöytä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *