Suomalainen illanvietto

Suomalaiset viettävät vapaa-aikaa yhdessä. Erilaiset illanvietot ovat osa suomalaista kulttuuria. Se, miten iltaa vietetään, riippuu tietysti siitä, kokoontuvatko yhteen opiskelukaverit vai ystäväperheet lastensa kanssa, vai onko kyseessä kenties varttuneempaan ikään ehtineiden ystävysten illanvietto. Tapoja viettää iltaa on yhtä monia kuin seurueitakin, mutta joitakin yhtäläisyyksiä suomalaisten illanvietoilla yleensä on.

Suomalaiset eivät yleensä vietä iltaa nälkäisinä eivätkä kuivin suin. Vaikka suomalaiset tunnetaan tyypillisesti kahvinjuojakansana, ovat illanviettoihin liittyvät juomat yleensä enemmänkin alkoholia, olutta, siideriä, lonkeroa tai viiniä. Ruoka tai ainakin jokin pikku purtava kuuluu myös yleensä illanviettoihin. Ohjelmaksi riittää joskus pelkkä seurustelu hyvässä seurassa, joskus iltoihin järjestetään jotakin muutakin ohjemaa.

Kyläily ja kyläilyperinteen muutokset

Perinteisesti suomalaiset ovat käyneet paljon kyläilemässä. Aiemmin oli tapana, että naapuriin tai tuttavien luokse saattoi poiketa jopa ilmoittamatta. Nykyään tuollaisia yllätysvierailuita ei ehkä enää niin paljon harrasteta, mutta kyläilyperinne on yhä voimissaan. Mukava ja monilla tavoin helppo tapa onkin kutsua ystäväporukka omaan kotiin viettämään yhteistä ja iloista iltaa.

Monissa muissa maissa ei kyläilyä niinkään harrasteta, vaan tavallisempaa on tavata ystäviä ravintolassa, josta on varattu pöytä koko illaksi. Vaikka suomalaiset käyvät nykyään ulkona syömässä enemmän kuin ennen, ei tällainen tapa ole meillä vielä kovin yleinen. Illan viettäminen ja varsinkin tarjoilut tulevat kotioloissa paljon ravintolaa edullisemmaksi, mutta niiden järjestäminen vaatii isäntäväeltä viitseliäisyyttä.

Saunaillat

Suosittu illanvieton muoto on saunaillat joko kotona, mökillä tai vuokrasaunalla. Saunomiseen käytetään aikaa, lauteilla jutellaan kuulumisia, välillä käydään ulkona vilvoittelemassa, ja jos vain mahdollista, hypätään välillä uimaan tai lumihankeen kierimään. Saunajuomat, joko alkoholilla tai ilman, kuuluvat toki asiaan. Ja jos saunateeman haluaa viedä aivan äärimmilleen, voi makkaratkin lämmittää kiukaan päällä samalla kun saunoo.

Peli-illat

Iltoihin voi myös suunnitella ohjelmaa, vaikkapa pelejä. Pelit voi myös kaivaa esiin spontaanisti, jos tuntuu siltä, että porukka kaipaa tekemistä. Kaikkein parhaimpia pelejä ovat tietysti sellaiset, joihin voi osallistua mahdollisimman moni iltaa viettämään tullut vieras. Esimerkiksi kahden pelaajan monituntisen šakkipelin seuraaminen ei varmasti jaksa kiinnostaa muuta porukkaa kovin pitkään.

Hyviä pelejä illanviettoon ovat esimerkiksi tietokilpailupelit, joita voi pelata vaikka joukkueittain. Muita hauskoja pelejä ovat erilaiset piirustus- ja sananselityspelit. Myös korttipelit ovat hauskoja, mutta niissä osallistujien määrä on usein rajatumpi. Monesti jostakin tietystä pelistä tulee perinne saman porukan illanviettoihin. Jos seurueessa on lapsia, kannattaa heillekin varata omia lasten ikä- ja taitotasoon sopivia pelejä.

Jännitystä televisiosta

Erilaisten urheilukisojen ja muiden kilpailujen katsominen on usein hauskempaa isommalla porukalla. Urheilukisojen yhteyteen saakin kätevästi järjestettyä illanviettoja, kun ystävät kokoontuvat porukalla katselemaan olympialaisia, jääkiekon MM-kisoja tai mitä tahansa porukan yhteistä suosikkilajia. Jos kaikki seurueen jäsenet eivät ole yhtä innostuneita seuraamaan urheilua, kannattaa heidän vetäytyä toiseen huoneeseen seurustelemaan keskenään, ettei urheilun katsominen häiriinny taikka häiritse.

Myös muut kuin urheiluohjelmat sopivat illanviettojen ajankuluksi. Ystävät voi kutsua seuraamaan vaikkapa Euroviisuja. Lisäohjelmaa iltaan saa, jos kaikki osallistujat antavat itsekin pisteitä viisukappaleille ja -esityksille. Myös elokuvaillat ovat mukava tapa viettää aikaa yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Television katseleminen yhdessä on usein aika vaitonaista puuhaa, joten kuulumisten vaihtoon tällainen illanviettotapa ei sovi.

Perinteiset illanvietot

Perinteisesti suomalaiset viettävät joulun perheen tai lähisuvun parissa, mutta muut vuosittaiset juhlat vietetään yleensä ystäväporukoissa iltaa istuen. Uusi vuosi sisältää näistä juhlista ehkä eniten perinteitä. On tietenkin valvottava vähintäänkin puolille öin ja ammuttava tai ainakin katseltava raketteja. Myös tinan valaminen ja mahdolliset muut taiat ja ennustukset kuuluvat uuden vuoden viettoon.

Myös vappu ja juhannus ovat sellaisia juhlia, jotka keräävät suomalaisia yhteen viettämään aikaa. Vappuperinteet ehkä vaihtelevat hieman eri tuttavapiireissä, mutta sima, munkit, nakit ja perunasalaatti luovat jo sopivat puitteet vapun vietolle. Juhannusillan ja -yön viettoon taas kuuluvat olennaisesti kesämökki, sauna ja juhannuskokko. Monet kaveriporukat viettävätkin näitä aattoiltoja aina samalla seurueella ja samalla kaavalla.

Vähän vieraampia tapoja

Suomalaistenkin illanviettotapoihin on tullut muutoksia viime aikoina. Erityisen suosituksi teemajuhlaksi on ainakin pari-kolmekymppisten nuorten aikuisten keskuudessa noussut amerikkalaismallinen Halloween, jota monet juhlivat naamioitumalla. Myös monet yökerhot järjestävät Halloween-juhlia, jotka ovat yleensä tavalla tai toisella kauhuteemaisia. Suomalainen pyhäinpäivä tai kekri, jotka osuvat ajankohdaltaan Halloweenin kanssa yhteen, eivät samalla tavalla houkuttele ihmisiä juhlimaan yhdessä.

Myös suomenruotsalaisten perinteistä tutut rapujuhlat ovat pikkuhiljaa yleistyneet aivan kaikkien suomalaisten keskuudessa. Elokuun rapukausi onkin hyvä ajankohta viettää kesän viimeisiä iltoja yhdessä ystävien kanssa. Perinteisiin rapujuhliin kuuluvat rapujen lisäksi snapsit ja juomalaulut. Toki kesän lopettajaisia voi juhlia myös muunlaisissa puutarhajuhlissa, jos rapujen syöminen tuottaa hankaluuksia ja juomalaulujen laulaminen tuntuu epämukavalta.

Ystävät tärkeitä

Suomalaisia pidetään perinteisesti tuppisuina, jotka eivät paljon vieraille puhu. Siksi erilaiset illanvietot nimenomaan ystävien kanssa ovat suomalaisille tärkeitä. Tutussa porukassa ihmiset ovat rentoja ja vapautuneita ja uskaltautuvat puhumaan kaikenlaista. Vaikka illanviettojen ajatellaankin olevan lähinnä hauskanpitoa, tarjoavat ne oivan tilaisuuden puhua myös kaikenlaisista vakavammistakin asioista ja uskoutua hyville ystäville. Yhteiset illanvietot ovatkin ystävyyden juhlaa parhaimmillaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *