Parhaat ravintolat Turussa

Ravintoloiden määrä on Turussa lisääntynyt huimasti viime vuosien aikana. Ravintolassa syöminen on tullut yhä suositummaksi sekä lounasaikaan että iltaisin. Myös viikonloppujen brunssit ovat suosittuja, ja niitä on tarjolla monissa ravintoloissa. Ravintoloiden määrän ja ravintolaruokailujen lisääntyessä on merkittävään asemaan noussut myös ruoan laatu. Monesti ravintoloihin mennään nauttimaan huippuhyvistä annoksista, jotka ovat paitsi maukkaita myös kauniita. Erilaisia kansainvälisiä keittiöitä on paljon. Kiinalaisten ravintoloiden rinnalle on tullut sushi-paikkoja, thaimaalaisia ravintoloita ja korealainenkin ravintola. Myös Välimeren makuja löytyy useastakin eri paikasta, ja oman lisänsä turkulaiseen ravintolaelämään tuo toukokuussa 2019 auennut gruusialainen ravintola Rioni. Valinnan varaa siis riittää jokaiseen makuun.

Turkulaisten luottoravintoloita ovat jo useiden vuosien tai jopa vuosikymmenten ajan olleet muun muassa Teini, Pinella ja Brahen kellari. Turku tunnetaan ruokamaailmassa toki myös Hesburger-ketjun kotipaikkana. Turussa on yhä toiminnassa kaupungin ensimmäinen pitseria, yli 40 vuotta toiminnassa ollut Dennis. Arvostetuimmat ja kehutuimmat turkulaisravintolat ovat kuitenkin hieman uudempia tulokkaita. Ja yhä uusien ravintoloiden auetessa kilpailu asiakkaista ja suosiosta vain kovenee.

Huippuravintola Kaskis

Turussa ei ole vielä yhtään ravintolaa, joka olisi ansainnut kansainvälisestikin arvostettuja Michelin-tähtiä, mutta Michelin-ravintolaoppaan suosituksen on kuitenkin saanut vuonna 2014 perustettu Kaskis. Pieni ja tunnelmallinen ravintola on auki viitenä päivänä viikossa, ja se on niin suosittu, että sinne tullaan syömään aina Helsingistä saakka, ja ilman pöytävarausta tähän pikkuiseen ravintolaan on melko turha yrittää. Kaskiksessa tarjoillaan vain kokonaisia menuja, joiden laajuuden voi valita. Menut suunnitellaan aina sesongin parhaiden raaka-aineiden pohjalle myös erikoisruokavaliot huomioiden. Jokaisen menun kanssa nautittavaksi on suunniteltu myös viinipaketti, toki alkoholittomat vaihtoehdot huomioiden. Kenties tämä ravintola saa tulevaisuudessa Michelin-tähdenkin, jota sille on ennustettu jo muutaman vuoden ajan.

Pohjoismaisten herkkujen Mami

Yksi Turun suosituimmista ravintolakeskittymistä on niin sanotulla Vähätorilla pääkirjaston vieressä “tois pual jokke”, siis Aurajoen vastarannalle tuomiokirkosta katsoen. Tällä paikalla sijaitsee myös Mami. Mami on keskittynyt pohjoismaiseen keittiöön, ja ruokaa on saatavilla sekä lounasaikaa että illalla. Lounasvaihtoehtoja on päivittäin muutamia, ja iltaisin ruokaa tarjoillaan listalta. Lista on lyhyt, mutta se takaa raaka-aineiden tuoreuden ja ruoan hyvän laadun. Kesäaikaan ravintola levittäytyy Vähätorille terassipöytineen. Mamin erikoisuus on lauantaisin tarjoiltava torilounas eli viiden ruokalajin menu, jonka pääruoan saa valita kahdesta vaihtoehdosta. Mamilaiset ovat myös kirjoittaneet kirjan “Ruokakirja, yksinkertaisesti hyvää”. Kirja kertoo Mamin tarinan ja sisältää tietenkin myös reseptejä ja ruokaohjeita.

Lähiruokaa Smöristä

Toinen Aurajokirannan klassisen skandinaavista ruokaa tarjoavista paikoista on viehättävässä holvikellarissa paikkaansa pitävä Smör. Smör panostaa erityisesti lähiruokaan, ja siksi menussakin tapahtuu pieniä muutoksia aina satokauden mukaan. Ravintolan à la carte -lista ei ole kovin pitkä, mutta valinnanvaraa on joka makuun. Tarjolla on muiden huippuravintoloiden tapaan myös valmiiksi koottuja menuja ja niihin sopivia viinipaketteja. Tähän ravintolaan on viinit valittu huolella ja asiantuntemuksella. Smörin viinilista samppanjoineen on pidempi kuin itse ruokalista. Ravintola itse kehuukin sitä makuelämystä, joka syntyy ruoan ja hyvän viinin yhteisvaikutuksesta. Tarjoilijoilta voi – ja usein kannattaakin – kysyä vinkkejä valittuun ruokaan sopivien viinien valintaan täydellisen makuelämyksen saavuttamiseksi.

Kalaravintola Bassi

Vuonna 2018 toimintansa aloittanut kalaan ja mereneläviin erikoistunut Bassi on saavuttanut nopeasti asemansa turkulaisten huippuravintoloiden joukossa. Vaikka menun pääpaino on kalassa ja äyriäisissä, on tarjolla toki myös kasvis- ja lihavaihtoehtoja. Bassin erikoisuus on äyriäisvati, joka tilataan koko pöytäseurueelle jaettavaksi. Äyriäisvati koostuu muun muassa eri tavoin käsitellyistä katkaravuista, ostereista, eri kastikkeista ja leivästä, tosin vadin sisältö voi hieman vaihdella sesongin ja raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Myös Bassi tarjoilee valmiiksi suunniteltuja menuja huolella valittujen viinipakettien kanssa tai ilman. Ruoan lisäksi Bassissa on panostettu drinkkeihin. Nimikkodrinkkejä on kehitetty sekä historiasta tutuille turkulaisnaisille että Turun kaupunkikuvaan vaikuttaneille arkkitehdeille. Ja on ravintolalla aivan omakin nimikkodrinkkinsä, joka tarjoillaan hauskasti pienestä lasipullosta.

Uusia haastajia

Erilaisten erikoisruokavalioiden yleistyessä myös tietyntyyppiseen ruokaan erikoistuvat ravintolat ovat lisääntyneet. Hyvin suosittu ja kehuttu on heti avaamisensa jälkeen ollut kasvisravintola Kuori, jonka lounaspöydän kuningas on lähes päivittäin toteutettava falafelbaari. Myös illan menut ja yksittäiset annokset ovat kehuttuja. Toinen kaupungin parhaan kasvisravintolan tittelistä kisaava paikka on Hügge, joka on ottanut paikkansa Mami-ravintolan naapurista. Täysin gluteenittomaan ruokaan on taas erikoistunut Turun linnan naapurissa sijaitseva ravintola NFD. NFD tarjoaa arkipäivisin lounasta, ja viikonloppuisin ravintolaan voi mennä brunssille. Iltamenusta löytyy vaihtoehtoja valmiista menusta annoksiin. Gluteenittomuuden lisäksi listalla on tietenkin huomioitu myös muita erikoisruokavalioita nauttivia, joten tarjolla on niin lihaa, kalaa kuin kasvistakin.

On kiinnostavaa nähdä, nousevatko aina vain uudet ravintolat turkulaisen gourmet-elämän huipulle. Toiveita on ainakin entisen vankilan alueella toimivan Kakolanruusun suhteen. Kakolanruusun erikoisuus on, että ruoka valmistetaan pääasiassa avotulella. Tämän ravintolan taustalla ovat samat ihmiset kuin Kaskiksenkin, joten tältä ravintolalta on lupa odottaa paljon. Toinen tarkkailun arvoinen ravintola on tv-kokki Kari Aihisen vetämä Roster. Joka tapauksessa on selvää, että turkulainen ravintolamaailma on todella monipuolinen ja laadukas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *