Helsingin ravintolatarjonta on monipuolinen ja tutkimisen arvoinen

Helsingin tullessa Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungiksi vuonna 1812 muuttui Helsingin kehitys nousujohteiseksi niin talouden, hallinnon kuin kulttuurinkin kannalta, ja niin sai myös kaupungin ravintolaelämä vähitellen alkunsa. Kuitenkin 1900-luvun alkupuolella sota sekä elintarvikepula hidastivat jälleen kehitystä. Sodasta toipuneena Helsinki pääsi takaisin jaloilleen, ja myös ravintolaelämä vilkastui, ja useita baareja, grillejä sekä ravintoloita alkoi ilmestymään katukuvaan. Suomeen saapuneiden ulkomaalaisten mukana 1970-luvun jälkeen myös etniset ravintolat yleistyivät. Vuonna 1987 helsinkiläinen ravintola sai Michelin-tähden, ja näin ollen tasokkaampi ravintolakulttuuri vakiintui pääkaupunkiin.

Käy läpi ravintolasuosituksia

Kuinka sitten arvioida Helsingin parhaat ravintolat etenkin, kun tarjonta on niinkin monipuolinen? Jokainen löytää lempiravintolansa tietenkin vain kokeilemalla. Internet on täynnä ravintolasuosituksia sekä kokemuksia, joihin kannattaa tutustua etsiessä uutta lempiravintolaa. On selvää, että kaupungin paras pihvipaikka ei todennäköisesti päädy vegaanin lempiravintolalistalle, mutta usko tai älä, vegaaniravintola voi hyvinkin päätyä sekasyöjän suosikkiravintoloiden listalle. Helsinkiläiset ravintolat sekä uudet yrittäjät ovatkin viime vuosikymmenten aikana heränneet juurikin monipuolistamaan kasvisruoka- sekä vegaanivaihtoehtojaan. Myös ravintoloiden ekologisuus on suomessa nykyään enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

Parhaimmiksi listatut ravintolat

Vuonna 2018 keittiöalan ammattilaiset valitsivat Suomen 50 parasta ravintolaa. Listan viisi kärkiravintolaa löytyvät Suomen pääkaupungista Helsingistä, vaikka toki 50 parhaan listaan sijoittuu usean muunkin kaupungin ravintoloita. Parhaaksi ravintolaksi äänestettiin helsinkiläinen ravintola nimeltä Grön. Valinta oli sinällään yllättävä, sillä ravintola ei tuolloin ollut saanut vielä Michelin-tähteä, vaikka hyvin pian tämän jälkeen ravintola saikin ensimmäisen tähtensä. Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Rislakki uskoo, että viime vuosien taloudellinen taantuma on koetellut huipputason fine dining -ravintoloita ja toisaalta uusi ja tuore suosikki oli jo kaivattu.

Ravintola Grön

Grön on Helsingin ytimessä sijaitseva pieni tunnelmallinen ravintola, jonka teot puhuvat puolestaan. Grön on saanut neljän vuoden aikana lähes kaikki ravintolalle suunnatut pystit sekä maininnat. Näistä viimeisempänä ravintola saavutti Michelin-tähden. Ravintolan erikoisuutena ovat erittäin kasvispainotteiset menut, jotka tuntuvat uppoavan hyvin kaikille ruokailijoille. Grön suosii skandinaavisia raaka-aineita, ja ruoissa käytetyt yrtit ja kukat ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Ravintolan palvelu, avokeittiön ja sisustuksen tuoma maanläheinen tunnelma sekä ruokalajeihin sopiva viinilista ovat saaneet myös erityiskiitosta asiakkailta. Ravintolan ollessa suosion huipulla, kannattaa pöytävaraus tehdä hyvissä ajoin.

Ravintola Olo

Ravintola Olo on vuonna 2006 Pekka Terävän, Petri Lukkarisen ja Timo Sailaman perustama ravintola. Ravintola sijaitsee aivan Helsingin keskustassa, joten sinne on myös helppo löytää. Ololle on myönnetty Michelin-tähti vuonna 2011, joten kulinaristit voivat todella luottaa tämän ravintolan tarjontaan. Jos asiakkaat haluavat irrottautua arjesta, voidaan ravintola Olossa ottaa maistelumenu. Menusta on valittavissa normaalipituinen kuuden osan menu, jonka nauttimiseen kannattaa varata kolme tuntia. Lyhempi viiden osan menu taas voidaan nauttia noin kahdessa tunnissa. Maistelumenun lisäksi ravintola Olo tarjoaa paljon muutakin aina kalaruoista mahtaviin pihveihin.

BasBas

Ravintola ja bistro Baskeri ja Basso tunnetaan lyhyemmin nimellä BasBas. Tämä kodikkaan tunnelman tarjoava ravintola avattiin vuonna 2016. Ravintola on niin suosittu, että sinne kannattaa varata pöytä ennakkoon. Ruokalistalta löytyy kylmiä alkupaloja, pääruoaksi pastaa ja risottoa sekä hieman tuhdimpia pääruoka-annoksia eli esimerkiksi pihvejä. BasBasin tarjonnassa on myös mukavasti erilaisia jälkiruokia. Jos asiakas haluaa viipyä ravintolassa kauemmin, kannattaa silloin ottaa neljän osan maistelumenu. Maistelumenun muodossa saa mukavan kuvan siitä, millaisia herkkuja tässä upeassa ravintolassa ja bistrossa onkaan tarjolla.

Ultima

Ultima on suositun Finnjävelin raunioista noussut uusi ravintola. Ultiman perustajiin kuuluvat huippukokit Tommi Tuominen ja Henri Alén. Onkin siis selvää, että asiakkaille on tarjolla ainoastaan laadukasta ruokaa, jossa on käytetty parhaimpia mahdollisia raaka-aineita. Ultima kuitenkin pohjautuu myös ideaan kiertotaloudesta. Ravintolassa on oma kasvihuonejärjestelmä, joten asiakkaat pystyvät näkemään, kuinka ruoka kasvaa. Ultiman tyylistä ravintolaa Suomesta ei ennestään löydy, joten kyseessä on aivan uudenlainen konsepti. Ravintolan toiminta on kuitenkin lähtenyt käyntiin todella hyvin, joten tällaisille ravintoloille on varmasti kysyntää jatkossakin.

Muita mielenkiintoisia ravintoloita

Helsingissä on toki paljon muitakin mielenkiintoisia ravintoloita, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla Helsingissä käydessä. Aivan keskustan kupeessa Kalliossa sijaitsee ravintola, joka hemmottelee japanilaisesta ruoasta pitäviä. Tämä ravintola tunnetaan nimellä Kampai3. Kampai3-ravintolan annokset tiedetään erityisen kauniista esille panosta, ja sen lisäksi ne ovat myös hyvin maistuvia. Ei kannata unohtaa talon omaa viiniä, joka sopii hyvin ruoan kuin ruoan kanssa nautittavaksi. Kolmon3n taas luottaa suomalaiseen keittiöön. Ruoat tunnetaan edullisista hinnoistaan ja runsaan kokoisista annoksista. Tarjolla on niin lounasta kuin illallistakin.

Social Food Burgerjoint sopii hyvin sellaisille kulinaristeille, jotka haluavat nauttia burgereita, mutta toivovat niiden olevan laadukkaampia kuin pikaruokaloiden burgerit. Esimerkiksi ravintolan Bronx cheeseburgeria on kehuttu yhdeksi koko Helsingin parhaimmista hampurilaisista. Fine diningin ystävät suuntaavat Winoon. Tämä ravintolan ja viinibaarin yhdistelmä sijaitsee Kallion kaupunginosassa lähellä Karhupuistoa. Winoon voidaan pistäytyä nauttimaan illallisesta, viiden ruokalajin maistelumenusta tai sitten vain viinilasillisesta. Helsingissä piipahtaessa kannattaa myös käydä syömässä Satu Silvon omistamassa Silvoplee-ravintolassa. Se tarjoilee pelkästään kasvisruokaa, joka maksetaan ruoan painon mukaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *